Tenderpoints fibromyalgie

Het controleren van tenderpoints is volgens de medische richtlijnen de beste manier om fibromyalgie vast te stellen. Maar hoe kunt u dit zelf voelen? 

tenderpoints fibromyalgie

De tenderpoints zijn achttien punten in het lichaam dit zijn pijnpunten van fibromyalgie patiënten die u voelt door erop te drukken. Wanneer u elf van de bekende achttien tenderpoints als pijnlijk ervaart, heeft u last van fibromyalgie. Eigenlijk bestaan er meer tenderpoints dan de genoemde achttien. Er zijn echter afspraken gemaakt dat deze achttien punten standaard zijn voor de fibromyalgietest. Deze punten zijn namelijk de meest voorkomende tenderpoints voor mensen met fibromyalgie.

 

Hieronder vindt u negen tenderpoints, die zich zowel links als rechts in het lichaam bevinden, wat in totaal neerkomt op achttien tenderpoints:

 

  • 2 centimeter boven de knieschijf aan de binnenkant van de desbetreffende knieschijf
  • Ter hoogte van de billen, precies aan de zijkant van de heupen
  • Vlakbij de ruggengraat, ter hoogte van de navel
  • Aan de binnenkant van de ellebogen, net onder de plooi
  • Net onder de connectie van het sleutelbeen en het borstbeen
  • Aan de voorkant van de hals
  • Op de bovenste schouderlijn
  • 4 tot 5 cm. onder de bovenste schouderlijn
  • Aan de onderzijde van de achterkant van de schedel, precies waar deze in de nek overloopt

 

Het controleren van deze tenderpoints is slechts één methode om fibromyalgie te ontdekken. Op deze wijze is het dus mogelijk om de diagnose te stellen. Het is echter vaak zo dat u minder dan elf pijnpunten kunt voelen, waardoor het vaststellen van fibromyalgie erg lastig is.

 

Een rechtstreekse behandeling voor deze tenderpoints is er nog niet, maar de spieren die hiervan last ondervinden zijn vaak verzuurd. Hier kunt u wel wat tegen doen.

 

Lees de verschillende behandelmethoden >>

FIBROMYALGIE EN VERZURING


Tegenwoordig is het goed mogelijk om fibromyalgie structureel tegen te gaan door het lichaam te ontzuren. Bij fibromyalgie is namelijk sprake van verzuring van het lichaam. Dit betekent dat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, zoals urinezuren, niet afdoende kan uitscheiden...

 

MEER OVER ONTZUREN >>

 


VRAAG GRATIS EEN VOEDINGSWIJZER AAN

  

 


DOE DE ONLINE VERZURINGSTEST

Fibromyalgie wordt mede veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïnvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

START DE TEST >>