FIBROMYALGIE SYMPTOMEN

U kunt zelf symptomen van fibromyalgie signaleren. De medische richtlijnen schieten hier echter soms tekort en het is dan ook aan te raden om de onderstaande symptomen door te nemen.

 

vrouw met pijn door fibromyalgiePijn

Een groot deel van de fibromyalgiepatiënten heeft last van pijn. De pijn lijkt vaak op het soort spierpijn dat u ook hebt als u een stevige griep te pakken heeft. Verder heeft u bij fibromyalgie pijn wanneer u op bepaalde punten op uw lichaam drukt. Deze punten worden ook wel tenderpoints genoemd. Er zijn achttien tenderpoints bekend.

 

Lees meer over de tenderpoints >>

 

Chronische vermoeidheid

Veel patiënten hebben last van chronische vermoeidheid. Ze kunnen amper uit bed komen en zijn sneller moe bij intensieve activiteiten.

 

Stijfheid

U heeft vooral last van stijfheid als u lang in dezelfde houding gezeten of gelegen hebt, bijvoorbeeld bij het opstaan ’s ochtends. De spieren zijn verzuurd en hebben tijd nodig om op gang te komen.

 

Slaapproblemen

U kunt soms ‘s nachts wakker worden van de pijn of moeilijk in slaap komen. In dit geval gaat het dus om slaapproblemen die worden veroorzaakt door pijnlijke spieren.

 

Krachtsverlies

Het komt voor dat u minder spierkracht heeft en bepaalde lichaamsdelen moeilijk kan bewegen. Ondanks veel fitnessen bouwt u dan weinig spierkracht op, omdat uw spieren verzuurd zijn.  

 

Overige klachten

Er zijn nog veel meer klachten die bij fibromyalgie voor kunnen komen, maar deze zijn zeldzamer. Voorbeelden hier van zijn: darmklachten, concentratieproblemen, depressies, gevoelloosheid of tintelingen en chronische hoofdpijn. Veel van deze klachten worden vaak gelinkt aan verzuring van het lichaam.

 

Omdat de klachten bij fibromyalgie vrij vaag zijn en bij meerdere aandoeningen kunnen passen, is het lastig voor een arts om de diagnose fibromyalgie te stellen. Dat geldt des te meer omdat er geen test voorhanden is die uitsluitsel kan bieden. Er zijn sinds een paar jaar wel richtlijnen opgesteld waaraan een patiënt moet voldoen voordat fibromyalgie vastgesteld kan worden:

  • De pijn of stijfheid zit op meer dan drie plekken in het lichaam. De pijnlijke plekken moeten zowel links als rechts aanwezig zijn en de plekken moeten boven en onder de taille zitten. 
  • De pijn duurt al langer dan drie maanden.
  • Er moeten minstens elf van de achttien tenderpoints aanwezig zijn.

 

Maar zelfs met deze richtlijnen blijft het stellen van de diagnose lastig. Dit komt omdat iedere arts de richtlijnen anders kan uitleggen. De ene arts kan bijvoorbeeld ook harder op een tenderpoint drukken dan de andere.

 

Iedere persoon die fibromyalgie heeft ervaart andere symptomen en ook de ernst van de klachten varieert sterk. De klachten kunnen bovendien van dag tot dag verschillen. Er zijn gelukkig diverse methodes waarmee u veel klachten goed kan behandelen.

 

Lees de verschillende behandelmethoden >>

VRAAG GRATIS EEN VOEDINGSWIJZER AAN

  

 


DOE DE ONLINE VERZURINGSTEST

Fibromyalgie wordt mede veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïnvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

START DE TEST >>