WAT IS FIBROMYALGIE?

Fibromyalgie wordt mede veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïnvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Fibromyalgie is een chronische aandoening met diverse verschijnselen. Om onderscheid te maken met de ziekte reumatoïde artritis wordt het ook wel weke-delenreuma genoemd. De aandoening valt in de categorie gewrichtsaandoeningen, maar fibromyalgie is een combinatie van diverse klachten. Het wordt echter vooral gekenmerkt door aanhoudende pijnklachten in het bewegingsapparaat. Het gaat hierbij om de pezen, spieren en banden. De pijn ervaart u veelal rond de gewrichten, omdat daar opgebouwde zuurresten neerslaan. Hier ontstaan dan ook de punten die pijnlijk zijn wanneer er druk op wordt uitgeoefend, de zogenaamde tenderpoints.

 

Het wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening richt zich op deze pijnlijke punten. De organisatie American College of Rheumatology heeft in 1990 bepaald dat er tenminste elf tenderpoints moeten zijn om van fibromyalgie te mogen spreken.

Tenderpoints

Er bestaan (nog) geen specifieke testen of onderzoeken waarmee artsen fibromyalgie kunnen aantonen. Aanvullende onderzoeken zoals bloed- en röntgenonderzoek worden soms wel gedaan. Wanneer er sprake is van fibromyalgie leveren deze echter geen afwijkingen op. Fibromyalgie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen de 20 en 40 jaar.

 

Een arts zal de diagnose stellen door het onderzoeken van de combinatie van klachten en tenderpoints en het uitsluiten van andere aandoeningen met soortgelijke symptomen.

 

Hoewel de heftigheid van de klachten kan variëren, is het geen progressieve of levensbedreigende aandoening. Het is heel goed mogelijk om de hoeveelheid klachten terug te dringen of zelfs helemaal te herstellen.

 

Lees de verschillende behandelmethoden >>

VRAAG GRATIS EEN VOEDINGSWIJZER AAN

  

 


DOE DE ONLINE VERZURINGSTEST

Fibromyalgie wordt mede veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïnvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

START DE TEST >>