Wat kan ik zelf doen aan fibromyalgie?

Veel mensen krijgen de diagnose fibromyalgie. Fibromyalgie is chronische pijn in bindweefsel en in de spieren. Doordat de pijn- en stijfheid constant aanwezig is zijn mensen vaak ook chronisch vermoeid. Het is nog niet bekend waardoor fibromyalgie ontstaat. In het lichaam is niets terug te vinden dat de aandoening kan verklaren.

Sommige mensen, maar ook sommige artsen, doen erg lichtzinnig over fibromyalgie. Fibromyalgie zou tussen de oren zitten. Maar mensen met fibromyalgie hebben wel degelijk – chronische - klachten!

Er zijn geen medicijnen om de aandoening  te genezen. Wel kunnen de klachten wat afnemen met pijnstillers, matige beweging en rust. Mensen met fibromyalgie gaan vaak over hun grenzen heen. Zij respecteren hun eigen grenzen niet. Zij leggen vaak ook de lat veel te hoog, zijn vaak echte perfectionisten!

 

Wat kunt u nu zelf doen bij fibromyalgie? 8 tips:

 

  1. Leer luisteren naar uw lichaam, respecteer jouw eigen grens en leg de lat lager
  2. NIVEA – Niet Invullen Voor Een Ander! Blijf meer bij jezelf
  3. Probeer te ontspannen. Probeer eens Yoga, Tai Chi of Mindfulness. Zoek iets wat bij u past
  4. Leer ‘nee’ te zeggen. Niet “moeten” naar “willen”
  5. Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen in het lichaam voor meer energie. Ben matig met suikers, koffie en frisdranken, witmeelproducten en verzurende voedingsmiddelen
  6. Ga uw lichaam actief ontzuren. Afvalstoffen zullen het lichaam gaan verlaten waardoor klachten af gaan nemen
  7. Zorg ervoor dat uw lichaam warm blijft. Infraroodwarmte is erg verlichtend
  8. Neem een ontspannend basisch ligbad (Wanneer u een bad heeft doe er dan basisch badzout in. Wanneer u geen bad heeft kan een voetbad ook verlichtend werken)zuur base evenwicht

 

Mensen met fibromyalgie zijn vaak perfectionisten. Willen alles goed doen en cijferen zich zelf vaak weg. Zetten vaak de ander voorop.

Mensen met fibromyalgie “moeten” ook vaak veel van zichzelf. Stellen hoge eisen. Tip: vervang het woord “moeten” naar “willen”. De strekking wordt dan heel anders. Niet alles hoeft of moet worden gedaan vandaag.

Probeer ervoor te zorgen dat je goed zorgt voor jouw lichaam! Drink voldoende water en eet zo gezond mogelijk. Je gaat je daar echt beter door voelen.

Meer weten over hoe u fibromyalgie kunt behandelen? Klik hier voor verschillende behandelmethodes.

VRAAG GRATIS EEN VOEDINGSWIJZER AAN

  

 


DOE DE ONLINE VERZURINGSTEST

Fibromyalgie wordt mede veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïnvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

START DE TEST >>